Forgot your password?

04.feb2017

Angst som din ven eller din fiende

Har du mødt angsten på din vej gennem livet? Jeg har tidligere skrevet en blog om emnet og fordi emnet er mere aktuelt end nogen gang tager jeg det op igen - angsten som ven og angsten som fiende.

 

Angst hjælper dig i truende og farlige situationer. Den passer på dig, når du bevæger dig for langt udover klippekanten, eller møder en truende person i nattens mørke gader. Den hjælper dig, fordi angsten får din krop til at forberede sig på at flygte eller slås for dit liv.

Hvis du føler dig truet frigøres det cortisol og adrenalin i din hjerne. Cortisol og adrenalin er signalstoffer der får dit hjerte på arbejde, blodet til at løbe hurtigere, scanner omgivelsene, og gør din krop klar til at komme væk og i sikkerhed, eller gør dig så stærk at du kan forsvare dig, og derefter løbe væk. Hele dig er i alarmberedskab og når faren er over slapper du af, og kroppen kommer tilbage til sin normaltilstand.

Det gør jo angst til en ven, men hvad når angsten kommer i situationer, hvor det ikke er nogle farer der truer dig? Dit hjerte banker alligevel, du bliver skælven, svimmel, taber overblikket, får måske synsforstyrrelser, føler ubehag og vil bare væk.

Når du rammes af angst i tilsyneladende trygge situationer er det svært at forstå hvorfor. Det kan føles som du mister fuldstændig kontrol over egen krop. 

Vi mennesker går altid rundt og prøver at finde mening med det vi ser, hører, føler, lugter og fornemmer. Og, hvis du er i en situation hvor du føler ubehag vil du prøve at finde ud, hvad der sker lige nu. Det du tænker om situationen, vil være afgørende for, hvordan du reagerer. Hvis du oplever en situation du føler du ikke magter, synes du dummer dig, bliver skamfuld, tenker de andre ikke kan lide dig, eller tænker dårlig om dig, så vil tankerne vække ubehag. De negative følelserne kan øge udskillelse af signalstoffer i hjernen, og sætte din krop i alarmberedskab. Angsten er ikke længere din ven. Den har blevet din fiende, du lugter fare, og vil væk.

Reaktionen kan skabe en ond cirkel, for måske vil du efter denne ubehagelige oplevelse prøve at undgå situationer du ellers har mestret godt nok. 

Dine overbevisninger kan nogle gange spille dig et puds. Det er ikke altid det er som du tror. Dine tanker har stor kraft, og når der sker noget søger du automatisk en mening med det der sker. Måske ville situationen, jeg tidligere beskrev, været undgået, hvis dine overbevisningerne var nogle helt andre, eller du regulerede dit åndedræt og "babypustede" stille og rolig helt ned i maven.

Med hjælp af åndedrættet kan du forhindre at kroppen går i alarmberedskab, samtidig som du prøver at få fokus væk fra egne tanker og krop og over på det der sker rundt dig, enten af lyder, eller at du bliver nysgerrig på de andre, eller ret og slet forestille dig at de har røde klovnenæser på. Det vil også være en hjælp at acceptere at kroppen reagerer som den gør. 

Vi oplever angstsymptomer fordi vi vurderer situationen som farefuld. Og, fordi vi tænker vi er i fare, bevidst eller førbevidst, så reagerer kroppen som den skal. Den viden er god at have hvis du, eller nogle du kender, har oplevet en ubehagelig angstfyldt situation. Måske vil det forhindre at angsten sætter sig fast. 

Angsten har mange ansigter, fx helt normale angstreaktioner, fritflydende angst, social angst, sygdomsangst eller fobier. Angst kan være symptomer i følge med depressioner, stress, spiseforstyrrelser, somatiske lidelser, eller psykoser. Fælles for dem alle er, at angsten opleves som meget ubehagelig, og for nogle mennesker fuldstændig invaliderede. Derfor der det vigtig at bede om hjælp til at komme ud af den onde cirkel.

Det er vigtig med et lægebesøg hvis du fornemmer at kroppen ikke opleves som den plejer. Symptomer der ligner angst kan vise sig at være symptomer på en fysisk sygdom. Men, hvis lægen ikke finder fysiske forklaringer, så er det sandsynligvis psykiske forklaringer på de fysiske plager. Et lille tips til sidst - husk der er hjælp at hente, enten ved at kontakte en psykolog på nettet eller en psykolog lokalt der du bor.

De bedste hilsner fra Kit 

 

 

 

Kommentarer

Ingen kommentarer

Tilføj kommentar

**
*

"Den største sejr i livet, er ikke at aldrig falde, men at rejse sig hver gang vi falder"
- Nelson Mandela

"Af og til findes der nogle som tager sig tid til at lytte... som bryder sig om os når vi taber, og som elsker os når vi tager fejl"
- Flavia Weedn

"Dit mod kommer når du vover at være bange"
- Tal Ben-Shahar

"Vejen bliver til mens du går"
- Ferdinand Finne

"Ting forandrer sig ikke! Vi forandrer"
- Henry David Thoreau