Forgot your password?

22.mar2017

Er dine persondata til salg?

 

Vil du sige ja tak til terapi på byens café og have det ok med at nabobordet lytter til vor fortrolige samtale?

Vil det være i orden, at jeg lægger din journal ind i et ulåst arkivskab og lader døren til kontoret stå åben?

Nej og selvfølgelig svarer du nej.

Spørgsmålet er, hvorfor det er så mange der ikke stille de samme krav når samtaler foregår på nettet? 

Skype er bygger på sandgrund

Det er overraskende mange behandlere der tilbyder samtaler på Skype, Facetime, almindelig mail og chatprogrammer. Teknologi der ikke er udviklet til fortrolige samtaler på internettet. Jeg vælger at tro det er fordi de ikke ved at gratisprogrammer "betales" med egne og klientenes persondata. Data om dig og mig er verdifulde for rigtig mange og, når vi bruger gratisprogrammerne "betaler" vi med vore data. Persondata som sælges så udbyderen får ind sine penge.  

Du er 1. prioritet

Mit hjerte brænder for din datasikkerhed på nettet. I mange år har jeg siddet i ulige udvalg og arbejdet for, at fremme teknologibaserede psykologydelser på platforme der tager vare på dine fortrolige oplysninger. Det er vigtig for mig at dine persondata ikke kommer i de forkerte hænder.  

Arbejdet har resulteret i at Dansk Psykolog Forening nu har retningslinjer for teknologibaserede psykologydelser og at jeg er foreningens repræsentant i en task force gruppe der er i gang med at se på området i Europa (EPPA er en sammenslutning af psykologforeninger i Europa)

Når jeg er rundt i landet og afholder kursus og oplæg om E-terapi, eller superviserer andre psykologer kan jeg på dine og mine vegne glædes over, at flere og flere bliver opmærksomme på at tage godt vare på sine klienter på nettet. 

Det er dog forsat lang vej at gå.

KORA 

Kora er et nationalt institut for kommuners og regioners analyse og forskning. Instituttet har nylig publiceret en guideline og oversigt over dem der tilbyder E-terapi i Danmark. Denne oversigten viser, at mange tilbyder E-terapi over Skype og det overrasker mig at KORA ikke tager fat i den problematik. Hvorfor?

Psykologonline

Jeg møder dig på platforme der tager din datasikkerhed på alvor. All tekstbaseret kommunikation sendes krypteret og er helt ulæselig indtil du dekrypterer teksten med din personlige krypteringsnøgle. Hvis du vil møde mig på video er videoplatformen ligeledes udviklet til fortrolige samtaler på nettet. Hvorfor? Jo, fordi jeg ønsker du skal være så tryg som mulig når du deler din historie og ikke bekymre dig for om "nogle står udenfor døren og lytter". 

Klientoplæring

Min uddannelse som onlinepsykolog har jeg taget på Telemental Health Institute. Et af de kursus omhandlet klientoplæring. Erfaringene viser at dem der ønsker at møde sin behandler på nettet faktisk ikke er så optaget af datasikkerheden. En undersøgelse fra vores eget land viser at hver tredje danske deler fortrolige oplysninger på nettet uden at det bekymrer dem nævneværdig.

Denne lille blog er et forsøg på at hjælpe dig så du undgår at dine fortrolige oplysninger kommer i de forkerte hænder. På kursuset om klientoplæring lærte jeg at det er mit ansvar og tage så godt vare på dine persondata som overhovede muligt. Det er det samme jeg gør når jeg møder klienter ansigt til ansigt i klinikken her i Skagen. Jeg lukker døren før vi begynder at snakke sammen, jeg har et arkivskab med nøglen godt gemt og jeg rydder og låser døren før jeg går hjem om eftermiddagen, samt en alarm koblet til. På nettet gør jeg det samme. Det der gælder offline det gælder online. 

Mit håb

Jeg ved at ingenting kan være 100% indbrudsikkert, hverken i min offline klinik eller online klinik. Men, jeg gør alt, hvad jeg kan for at optimalisere sikkerheden. Mit håb er en stadig øgende opmærksomhed på det ansvar vi som psykologer har, når vi møder klienter på nettet og, at jer der googler psykologer som tilbyder E-terapi googler videre, når i opdager at jeres datasikkerhed ikke bliver taget på alvor. 

De bedste hilsner 

Kit 

Kommentarer

Ingen kommentarer

Tilføj kommentar

**
*

"Den største sejr i livet, er ikke at aldrig falde, men at rejse sig hver gang vi falder"
- Nelson Mandela

"Af og til findes der nogle som tager sig tid til at lytte... som bryder sig om os når vi taber, og som elsker os når vi tager fejl"
- Flavia Weedn

"Dit mod kommer når du vover at være bange"
- Tal Ben-Shahar

"Vejen bliver til mens du går"
- Ferdinand Finne

"Ting forandrer sig ikke! Vi forandrer"
- Henry David Thoreau