Forgot your password?

04.feb2016

Hva er kjærlighet?

Kjærligheten er en vakker og mystisk opplevelse. Barbara Fredrickson har skrevet en bok, LOVE 2.0, hvor hun filosoferer og gjennomtenker et ganske så friskt og inspirerende svar på hva kjærlighet er. Ja, hun oppgraderer kjærligheten til en ny versjon som strekker seg forbi det private og nære.

Hun viser oss på en spennende måte hvordan vi kan gå fra å se på kjærlighet som private følelser i oss selv. Private følelser som skaper en slags varig tilstand mellom to partnere eller foreldre og barn. Til å se kjærligheten som en hendelse. En hendelse som kan skje mellom to eller flere hvor det er en nærværende samstemthet, en form for positiv gjenklang i begge/alle parter. Dette er en gjensidig påvirkning som overgår de private følelsene i en person. Positiv gjenklang visker ut grensene mellom deg og den andre og gjenklangen forsterker hverandres «tone». Den har rett og slett kraft til å forandre bevissthetstilstanden vår! Dette minner om konseptet tankeoverføring, men i denne konteksten er det følelsesoverføring. Og nyere hjerneforskning støtter opp under dette mystiske fenomenet.

Tenk deg at du står i en kø på polet. Du er opptatt av alt du skal rekke og alle burder og måer. Plutselig snur det seg en fremmed mot deg og begynner å prate. I starten kjenner du at det er vanskelig å rykke ut av «jeg modus» og du kjabber høflig med. Plutselig hører dere et barn, i følge med foreldrene, si noe ustyrtelig ekte og gøy til mammaen sin. Den vilt fremmede og du bryter ut i latter. Uten ord så er dere plutselig på samme frekvens, en nærværenhet som skaper en felles samstemthet og gjenklang. I et sekund kjenner du på omtenksomhet og velvilje til denne personen. Dere er i et sekund eller to i ett. Ikke alle møter med andre skaper denne samstemtheten. Men det skjer og det er hva Fredrickson vil kalle kjærlighet. Har du noen gang sittet på toget og kommet inn i en fantastisk samtale med en fremmed person, plutselig deler du ting du ikke engang har sagt til dine nærmeste venner?

Hva? Ved første øyekast er det en ubekvem tanke å bruke K-ordet på det som hører til utenfor det romantiske forholdet eller de nære og kjære. Det er en ubekvem tanke å miste kontroll over kjærligheten som noe vi ikke kan kontrollere og styre. Miste tanken om kjærligheten som en slags evig tilstand jeg og mine kjære er i til enhver tid. Det nære forholdet har ofte en lojalitet og trygghet som skaper et bånd. Dette forsterker det grunnlaget som skal til for AT kjærligheten (les. positiv gjenklang) kan skje ofte. Men skal vi høre på Fredrickson så kan vi ikke lene oss tilbake i denne kjærligheten og stole på at den varer evig. Kjærligheten er ikke betingelsesløs. Den krever fysisk berøring, den krever blikk, den krever gjensidig omsorg og velvilje. Og mest av alt den krever at vi er i samme rom. Vi elsker ikke over distanse. Vi er bygget for nærhet og berøring. Kos og nuss over en tekstmelding er ikke det samme. For min del så tenker jeg at jeg gjerne vil kalle det dype båndet mellom mine nærmeste for kjærlighet og jeg vil beholde det som noe unikt og annerledes. Men jeg tar med meg tanken om positiv samklang og vil minne meg selv på hvor verdifulle disse hendelsene er for oss mennesker. De vakreste øyeblikkene i et menneskeliv er ofte de vi aldri kan eie, kjøpe, eller kontrollere. Men vi kan lære oss å harve jorda på en slik måte at det lettere kan spire der.

Hvis du har lyst til å lese mer om Fredricksons tanker om hvorledes å verdsette og ta vare på dette mystiske fenomenet så kan du klikke deg inn på denne artikkelen: http://psykologisk.no/2014/05/hva-kjaerlighet-er/

 Med spirende hilsen fra Camilla

Kommentarer

Ingen kommentarer

Tilføj kommentar

**
*

"Den største sejr i livet, er ikke at aldrig falde, men at rejse sig hver gang vi falder"
- Nelson Mandela

"Af og til findes der nogle som tager sig tid til at lytte... som bryder sig om os når vi taber, og som elsker os når vi tager fejl"
- Flavia Weedn

"Dit mod kommer når du vover at være bange"
- Tal Ben-Shahar

"Vejen bliver til mens du går"
- Ferdinand Finne

"Ting forandrer sig ikke! Vi forandrer"
- Henry David Thoreau