Forgot your password?

10.mar2016

Hvad er social angst

Hvad kendetegner social angst?

Social angst er angsten for at dumme sig ud på en eller anden måde. Den ubehagelig oplevelsen af, at være til skue og hele tiden tænke tanker om, hvad andre tænker om mig, hvis....... Tanker der udvikler sig til tankemylder og giver næring til forestillinger om fremtidige katastrofer i det offentlig rum. 

 

Hvad sker i dit "hovede"?

For, hvad, hvis jeg besvimer på gaden, eller i køen foran kassaapparatet. Hvad, hvis jeg møder nogen jeg kender. Hvad skal jeg sige? Hvad tror dem om mig? Hvad, hvis jeg rødmer? Hvad, hvis jeg ikke kan drikke kaffe uden at ryste på hånden? Eller, hvad, hvis de kan se, hvor angst jeg er? Hvad, hvis de afslører mig.

Alle de her hvad, hvis surrer rundt i hovede og mørklægger den egentlige årsagen. Behovet for at skjule, at andre finder ud, hvor dum jeg er, at jeg ikke duger til noget, at jeg er ikke den de tror jeg er, at jeg har gjort noget jeg skammer mig dybt over, at jeg bare ikke kan finde ud af noget som helst. 

 

Hvad sker i din krop?

Social angst indsnevrer din opmærksomhed - du får nærmest et tunnelsyn og synet går indad. Fokus centreres rundt dine egne forestillinger der skærmmer, angsten og kroppens reaktioner på "fare". Hjertebanken, svimmelhed, åndenød, ben der skælver, hånden der rister og de andre du ser i en tåge. Du gør alt du kan for at skjule, hvor angst du er, og alligevel er du overbevist om, at den andre ser det og vil opleve dig som mærkelig. Du vil flygte fra situationen, eller finde "musehullet" der kan redde dig ud af smerten så hurtig som muligt. 

 

Angsten

Hvordan forklarer man følelsen der er vekket af tanker og kroppens alarmberedskab. Et bundløst hul, et gips, et elektrisk stød eller som du måske tænker lige nu - fysiske symptomer og katastrofetanker

 

4 + 4 = 8000

Dine forestillinger skræmmer fordi 4 +4 ikke længere er 8 (en almindelig tanke), men 8000 (en katastrofetanke). Katastrofetankene får "virkeligheden" til at blive uoverskuelig og uovervindelig. "8000 tanker" varsler fare på færde, sætter hele din krop i alarmberedskab og gør dig i stand til, at komme hurtig  væk fra det du vurderer som farlig. Det er bare et problem, situationen er ikke farlig, men dine tanker har trykket på alarmknappen og selvom det er falsk alarm reagerer hele dig som om faren er reell. 

 

Håb

Er det mulig at komme fri fra dette mentale fængsel? Ja

Alle mennesker er forskellig, forskellige verdier, normer, drømmer, interesser og historie. Derfor er det ikke sikkert, at det der hjælper andre kan hjælpe dig. Det vil jeg prøve at tage hensyn til, når jeg nu deler "fire trin ud af angsten" med dig. 

 

Det første trin

Har du Spotify, Ipod, Cd-spiller, eller noget andet der afspiller musik? Hvis ja, find din yndlingsmusik. Musik der betyder noget for dig og lydt til musikken mindst en halv time hver dag. En bonus vil være, hvis du bevæger dig til musikken og her er det ingen krav om at kunne danse. 

 

Det andet trin

Bestem dig for at gå ud i naturen hver dag. Måske bor du i en by, men forhåbentligvis er der en park, eller en rute du synes er smuk at gå. 

 

Det tredje trin

Nu har du måske lyttet til din dejlige musik og gået nogle gode ture i et stykke tid. Musik og natur har været med til "revitalisere" dig og gjort dig klar til at starte med dine udfordringer. Fremover vil det handle om at bevæge sig ud af komfort zonen. Når angsten stjæler din hverdag, bliver desværre komfort zonen mindre og mindre, fordi mere og mere opleves angstfyldt og fører til større og større behov for tryghed. Det er en menneskelig reaktion, men pludselig en dag er komfort zonen så lille, at kun "alene hjemme hos dig selv" føles som trygt. 

Er du nu klar til, at hver dag gøre noget du er bange for. Start med de helt små udfordringer og sæt lidt større krav til din udfordring for hver dag der går. 

 

Mod

Det er vildt hårdt at frivilling udsætte sig for noget man er nervøs for, frygter eller er bange for. Det kræver mod. Modet til at være i angsten, acceptere angsten, modet til at løfte hovedet, søge et andet menneskes blik, modet til at spørge nogen om noget eller som det jeg nu vil fortælle dig

 

Det fjerde trin

Nu har du udfordret dig nogle gange, fundet dit mod og blevet modigere for hver uge. Nu skal du begynde at gøre det du er aller mest bange for, nemlig angsten for, at dumme dig ud og gøre dig selv til grin. Finde modet til, at gøre noget andre mennesker måske vil synes er underlig og mærkelig. 

Det kan være at frivillig tabe sin taske i køen på Superbrugsen og alt i tasken falder ud, eller spørge efter vejen til Matas foran hoveddøren netop til Matas, eller spørge ekspedienten i Netto om de sælger mel her, eller gøre alle mulige andre underlige ting. Hvis du våger dette vigtige skridt vil du opdage at det faktisk ikke er så farlig, måske vil nogen grine lidt, måske vil de tænke - jammen, dog. Og, hvad så, så længe disse øvelsene kan få dig ud af det mentale fængsel du i altfor lang tid har været indespærret i. Øv dig, brug din humor, dit mod og din vilje, enten alene, sammen med familie, venner eller din psykolog. 

En dag er du fri, og du er fri til at gøre, hvad du vil, så længe du ikke skader dig selv eller andre. Du er fri til at gøre, tænke, føle og sige alt det mærkelig du har lyst til at tænke, føle og sige. Du er fri fordi du vil opdage at andre synes du er det morsomste, dejligste og mest inspirerende menneske i denne verden. Og, angsten er blevet din ven, du vil fornemme den af og til, men du hilser din ven velkommen og du ved, at den aldrig, aldrig mere vil begrænse dit liv. 

 

Vejen bliver til mens du går

Skridtene på din vej, og særlig de fire trin bliver ingen nem vej, men det er vejen frem. Nogle gange kan det gå lettere end du lige regnet med, andre gange kan det opleves som vanskeligere. Men, stille og rolig kan du arbejde dig ud til friheden. Og, dine arbejdsredskaber er, at gøre det du godt kan lide, musik, naturoplevelser, måske tegning, film eller, hvad der nu skal til for at revitalisere dig. Så handler det om at finde frem sit mod, møde angsten hver dag, helt til du en dag er klar til, at "dumme" dig lidt ud, helt frivillig og med brug af din humor. Brug den tid du trænger, og behøver du hjælp på vejen, så find den hjælperen du gerne vil arbejde sammen med. 

Og, som alt andet i livet - øvelse gør mester.

 

De bedste hilsner fra Kit 

 

 

 

 

Kommentarer

Ingen kommentarer

Tilføj kommentar

**
*

"Den største sejr i livet, er ikke at aldrig falde, men at rejse sig hver gang vi falder"
- Nelson Mandela

"Af og til findes der nogle som tager sig tid til at lytte... som bryder sig om os når vi taber, og som elsker os når vi tager fejl"
- Flavia Weedn

"Dit mod kommer når du vover at være bange"
- Tal Ben-Shahar

"Vejen bliver til mens du går"
- Ferdinand Finne

"Ting forandrer sig ikke! Vi forandrer"
- Henry David Thoreau